Corona Update – 16 maart 2020

Aanvullende maatregelen

Zoals reeds gecommuniceerd, volgt De Arbodienst de richtlijnen vanuit het RIVM op de voet. Op zondag 15 maart zijn er nieuwe aanvullende maatregelen bekendgemaakt.

Hieronder leest u onder andere welke maatregelen van belang zijn voor de dienstverlening van De Arbodienst . Wij continueren gewoon onze dienstverlening, maar nemen wel (preventieve) maatregelen in acht die in lijn zijn met het RIVM en de Rijksoverheid. De belangrijkste zaken treft u hieronder aan.

Afspraken met medisch specialisten voorlopig telefonisch

Omdat het belangrijk is om de zorgprofessionals en kwetsbare mensen te beschermen tegen verdere verspreiding van COVID-19, heeft De Arbodienst besloten om afspraken met medisch personeel telefonisch te houden. Zo wordt het risico van nieuwe besmettingen van artsen en andere betrokkenen van het virus in deze setting verkleind. Alle gesprekken met artsen of verpleegkundigen worden telefonisch gepland t/m 6 april a.s. Deze datum is onder voorbehoud.

Heeft u een afspraak staan met een medisch professional binnen De Arbodienst ? Dan wordt er contact met u opgenomen om de afspraak telefonisch in te plannen. Door grote drukte, kan het in sommige gevallen wat langer duren dan u van ons gewend bent.

Heeft u een afspraak ingepland met een van onze andere adviseurs? Dan vragen wij u om samen met de adviseur vast te stellen of de afspraak ook telefonisch gehouden kan worden of, indien noodzakelijk, verplaatst kan worden naar, vooralsnog, een moment na 6 april. Dit geniet vanuit De Arbodienst de voorkeur. Is het noodzakelijk om een afspraak toch fysiek te laten plaatsvinden, neem dan contact op met uw adviseur om de mogelijkheden te bespreken. Een fysieke afspraak vindt alleen plaats als dit verantwoord is.

Aanvullende maatregelen voor werkgevers

Werkgevers wordt geadviseerd om, waar dit redelijkerwijs mogelijk is, medewerkers thuis te laten werken. Ook wordt van werkgevers gevraagd om te bekijken of werktijden gespreid kunnen worden. Daarnaast worden alle evenementen en bijeenkomsten met meer dan 100 deelnemers afgelast. Ook aan werkgevers wordt geadviseerd om zakelijke evenementen te annuleren. Deze aanvullende maatregelen kunnen bijdragen aan het tegengaan van besmetting. Deze maatregelen zijn, in ieder geval, van kracht tot 6 april 2020.

Daarnaast zijn de volgende aanvullende maatregelen van kracht tot, vooralsnog, 6 april:

 • Alle scholen en kinderopvangcentra in Nederland blijven vanaf 16 maart dicht tot en met 6 april.
  • Voor kinderen van ouders die in vitale beroepen werken, zoals in de zorg of bij de hulpdiensten, wordt opvang geregeld, zodat zij zorg kunnen blijven verlenen. 
 • Alle horeca en sportclubs zijn gesloten.
 • Houd tenminste 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Alle reeds genomen maatregelen worden verlengd tot en met 6 april. Daarover hebben wij u reeds geïnformeerd.
  • Geen handen geven.
  • Bij klachten van verkoudheid, hoesten of koorts, wordt geadviseerd sociale contacten te beperken. Dat betekent: ga niet naar school, werk of plekken waar veel mensen bij elkaar zijn. Neem contact op met de huisarts als de klachten erger worden.
  • Vermijd het openbaar vervoer en andere openbare ruimtes

Verdere informatie voor werkgevers rondom Coronavirus
Hieronder kunt u informatie (PDF), opgesteld door de branchevereniging Oval downloaden:

 * Informatiesheet voor werkgevers 

* document met vragen en antwoorden

Categorieën