Het Coronavirus

Het Coronavirus rukt op dit moment snel op. Inmiddels is het aangetroffen in 18 van de 51 Europese landen. De vraag wanneer het virus Nederland zal bereiken is sinds donderdag 27 februari beantwoord.

De media hebben uiteraard veel aandacht voor de verspreiding van het Coronavirus en alle maatregelen die kunnen worden genomen om dit tegen te gaan, op verschillende niveaus.

Actuele en relevante informatie kunt u daarnaast altijd vinden op de websites van:

het RIVM: https://www.rivm.nl/

het Rode Kruis: https://www.rodekruis.nl/nieuwsbericht/coronavirus-in-nederland/

het Ministerie van Buitenlandse zaken: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen

Via deze informatiebronnen kunt u zich op de hoogte stellen van de te nemen voorzorgsmaatregelen op het gebied van hygiëne op de werkvloer en persoonlijke hygiëne. Ook informatie met betrekking tot overige voorzorgsmaatregelen en de te nemen acties en maatregelen wanneer een werknemer verdacht wordt van een besmetting met het Coronavirus.

U als werkgever kunt ook wat doen.

Als werkgever heeft u namelijk ook de plicht om medewerkers te informeren over symptomen, hen te wijzen op hygiënevoorschriften, te zorgen voor een veilige werkomgeving en het risico voor derden te beperken.

Mocht een werknemer overigens verdacht worden van een besmetting, dan is het advies: de werknemer thuis te laten blijven en hem telefonisch contact op te laten nemen met een behandelend arts. Daarbij uiteraard de instructies van de GGD volgen https://www.ggd.nl/ of via de site van uw regionale GGD.

De rol van Arbodiensten is in deze situatie maar zeer beperkt. Preventieve acties om medewerkers niet naar het werk te laten komen zijn de verantwoordelijkheid van de werkgever, al dan niet op advies van de GGD.

Bij een daadwerkelijke besmetting is een ziekmelding natuurlijk aan de orde. Dan is echter wel van belang dat de Arbodienst weet dat het om een Coronabesmetting gaat, zodat medewerkers niet verplicht worden om het spreekuur te bezoeken.

One Comment
  One Ping
  1. My Homepage schreef:

   … [Trackback]

   […] Read More: de-arbodienst.nl/blog/2020/02/28/het-coronavirus/ […]

  Geef een reactie